Przewóz ładunków cysternami – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Dobrze zorganizowany i przemyślany transport, w pełni przyczynia się do sprawnego funkcjonowania przemysłu. Można powiedzieć, że jest to swego rodzaju zamknięte koło. Przewożone surowce są potrzebne zakładom do celów produkcyjnych, aby następnie stworzyć z nich gotowy produkt i wysłać go do konsumentów. Każde opóźnienie w transporcie wpływa znacząco na działanie przedsiębiorstw, a co za tym idzie, może spowodować nieotrzymanie towaru przez klienta na czas.

Warto więc poznać wszystkie odmiany i rodzaje transportu, zaczynając od ładunków sypkich, a kończąc na transporcie cysternami. Poniżej zajmiemy się wyłącznie tym ostatnim. Postaramy się szerzej omówić wszystkie kwestie związane z przewozem półproduktów oraz wskażemy, jak wybrać odpowiedniego przewoźnika.

Jakie produkty przewozimy w cysternach?

Można powiedzieć, że specyfika towaru przewożonego w cysternach dzieli się na dwie grupy. Pierwszą z nich są produkty spożywcze o płynnej lub półpłynnej konsystencji. W ich skład wchodzą różnego rodzaju koncentraty, czekolada, mleko, oleje czy nawet alkohol. Niekiedy możemy spotkać się także z sypkimi towarami przewożonymi takim sposobem, np. kasza, mąka czy otręby.

Przewóz produktów spożywczych jest jednak bardzo restrykcyjny i dokładnie sprawdzany. W końcu, mamy do czynienia z artykułami przekazanymi do spożycia. Każda cysterna musi być zaprojektowana w taki sposób, by dało się dokładnie oczyścić ją po odbytym przewozie. Ponadto, ma ona służyć wyłącznie do transportu artykułów spożywczych.

Drugim typem towaru przewożonym w cysternach są ładunki niebezpieczne (ADR). Każda naczepa musi posiadać certyfikat oraz kod upoważniający ją do przewozu takich towarów. Cały proces jest znacznie trudniejszy od przewozu artykułów spożywczych. W końcu, w tym przypadku transport stwarza bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia.

Wybór przewoźnika – na co zwracać uwagę?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, podczas poszukiwania przewoźnika musimy zwrócić uwagę, czy jego flota jest wyposażona w cysterny z odpowiednimi kodami i upoważnieniami do przewozu poszczególnych substancji. Ponadto, w zależności od przewożonego towaru, cysterna musi zapewnić optymalne dla niego warunki przewozu.

Chcąc zatem zorganizować transport cysternami, warto poświęcić temu trochę czasu i dokładnie zbadać całą przestrzeń załadunkową. Ponadto, powinniśmy otrzymać od przewoźnika informacje o wszystkich procesach stosowanych w celu zabezpieczenia towaru i zapewnienia wysokiej jakości przejazdu. Od tych czynników zależy, w jakim stanie produkt dojedzie na miejsce i jak będzie postrzegany przez konsumentów.

Sprawdzanie cysterny – kluczowe czynniki

Na pierwszym miejscu zawsze powinniśmy stawiać czystość. Każda cysterna po przewozie jest poddawana specjalistycznemu czyszczeniu, mającemu za zadanie usunąć wszystkie resztki z poprzedniego transportu. To od tego zależy, czy przewożony przez nas ładunek nie zmiesza się z wcześniejszym, generując przy tym ogromne straty.

Drugą, równie kluczową rzeczą jest temperatura. Niemal każdy półprodukt wymaga indywidualnej ilości ciepła w czasie przewozu. Logiczne, że w przypadku mleka, piwa czy czekolady, temperatura obowiązująca wewnątrz cysterny powinna się od siebie znacznie różnić.